Telephely és székhely – hol kell iparűzési adót fizetni?

2019. dec 26.

Telephely és székhely – hol kell iparűzési adót fizetni?

2019. dec 26.

Az iparűzési adó megfizetésének egyik kulcskérdése a székhely és a telephely fogalmának tisztázása. A tapasztalataink azt mutatják, hogy ahány könyvelő, ügyvéd, adótanácsadó létezik, annyi megfogalmazás van a telephelyre.

A valóságban az a helyzet, hogy a magyar adójog egyik legnehezebben megfogható kérdésköre a telephely fogalma – igazából nincs egy egységes dokumentum, ami meghatározza, mitől lesz egy helyiségből telephely. Előbb nézzük a fogalmakat, utána pedig a legfontosabb kérdéseket a meghatározáshoz.

Székhely

2006. évi V. törvény 7. § (1) *  A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.

Telephely

2006. évi V. törvény (2) *  A cég telephelye a tevékenység gyakorlásának a cég társasági szerződésében, alapító okiratában, alapszabályában (a továbbiakban együtt: létesítő okiratában) foglalt olyan tartós, önállósult üzleti (üzemi) letelepedéssel járó helye, amely a cég székhelyétől eltérő helyen található, a cég fióktelepe pedig olyan telephely, amely más településen – magyar cég külföldön lévő fióktelepe esetén más országban – van, mint a cég székhelye.

Egy dolgot fontos tudnod…

Ahol a cég gazdasági tevékenységet végez, ott telephelyet kelteztet. Ha ez nincs megjelölve a létesítő okiratban, akkor az hivatalosan nem minősül telephelynek. Egy raktár nem feltétlenül minősül telephelynek, mert a raktározás nem gazdasági tevékenység.

A székhelyszolgáltatás ezért főként olyan cégeknek jó lehetőség, ahol nem állandó és egyértelműen megfogható a gazdasági tevékenység végzésének a helyszíne (pl. webshopok, kereskedő cégek, tanácsadók, online ,működő cégek, vagy ahol NINCS telephely).

Viszont minden esetben azt javasoljuk, érdemes egy könyvelővel egyeztetni arról, hogy igénybevehető-e székhelyszolgáltatás annak érdekében, hogy az iparűzési adót a cég megspórolja.

Hol fizetek IPARŰZÉSI ADÓT?

Iparűzési adót a székhely és/vagy a telephelyek önkormányzatánál kell megfizetni. A telephely MINDIG a létesítő okiratban szerepel, tehát ha pl. egy raktárbérlés történik, de az nem szerepel TELEPHELYKÉNT a cégiratban, úgy a székhelyen kell iparűzési adót fizetni.

Azaz, ha a cégednek nincs telephelye, úgy a székhely szerint fizeti meg az iparűzési adó egészét. Ez azért fontos, mert mi a Székhely-cégeknek olyan székhelyszolgáltatást biztosítunk, ahol az iparűzési adó mértéke 0.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nálunk székhellyel rendelkező cégek nem fizetnek iparűzési adót abban az esetben, ha máshol nem rendelkeznek telephellyel. Jó hír, hogy annak ellenére, hogy máshol a telephely miatt adót fizet a vállalat, még úgy is a bevételmegosztás elve alapján lehet spórolni.

Kattints az alábbi gombra és spórolj meg százezreket iparűzési adódon!